Sex sätt att inspirera ditt idrottslag som coach

Att vara baskettränare, jag är bekant med hur idrottslag arbetar, vad som gör dem frikopplade och vad de behöver göra för att vinna. Det skulle vara en underdrift att säga att det är ett komplicerat åtagande.

Du har ett team av individer, som måste fungera som ett mot ett gemensamt mål. Visst, det tar talang och hårt arbete, men de kommer bara ta dig så långt.

Förmodligen är den viktigaste ingrediensen för framgång motivation. Det är lätt att hålla ditt lag inspirerat när de vinner, men om de förlorar, måste du hjälpa dem att hantera trycket och förväntningarna, så att de fortfarande kan vara säkra och att få ut det mesta av deras förmågor.

Som coach gör jag alltid mina läxor och förbereder mitt team för vad som ligger framför dem. Så här kan du göra detsamma:

Skapa en inspirerande miljö

I varje sport börjar framgång före spelet, med ditt lag att lägga in oändliga timmar av träning. Men som tidigare nämnts kommer hårt arbete bara att ta dig så långt eftersom de inte alltid kommer att göra sitt bästa om du inte har skapat rätt miljö för att de ska trivas i.

Rätt miljö kan vara allt från att ha en anständig domstol och utrustning, god kommunikation mellan dig och dina spelare, för att visa en passion för sporten och hoppas att spelarna följer efter.

Som ett resultat av att skapa en produktiv och inspirerande miljö kommer laget att växa närmare varandra, med alla på samma sida när det gäller vad som behöver göras och hur.


Individuell prestation är också viktigt
Ett av problemen med att coacha ett lag är att alla är så fokuserade på lagarbete, att de försummar den enskilda aspekten.

Trots allt består varje lag av individer, och trots att de är en del av samma lag kan deras enskilda handlingar göra skillnad mellan en seger och en förlust. Detta gäller speciellt i basket, där bara en poäng, en bollinnehav och en sekund kan ändra resultatet av spelet.

Se till att spelarna inser att varje gång de tränger sig för bollen som individ, har det en betydande inverkan på resten av laget.

Fokusera på mindre vinster
Ibland kan ett stort mål, som att göra playoffs eller vinna en ligatitel, tjäna som en motivationskälla. Men det kan också få dina spelare att grotta under pressen av sådana monumentala förväntningar.

Det är upp till dig som tränare att bryta ner det enorma målet i mindre som är enklare att hantera både på individ och lagnivå. Exempel är att lyfta mer vikt, springa några sekunder snabbare eller öka teamfotograferingsprocenten.

Varje huvudmål bör bestå av mindre framgångsmätningar, vilket hjälper ditt team att fokusera på vad som behöver göras här och nu för att nå det stora målet. När de börjar göra betydande framsteg kan du koncentrera mer på den stora bilden.

Närma sig varje lagmedlem på olika sätt
Inom ditt lag har varje spelare olika styrkor och svagheter och hanterar dessutom kritik och uppmuntran på olika sätt. Varje enskild medlem är en separat del av lagets dynamiska och behöver vårdas annorlunda.

Vissa spelare ger sitt bästa när de pressar hårdare, eller visat någon “hård kärlek”, medan andra tenderar att fungera bättre när de uppmanas att ta på sig mer ansvar. Medan du inte ska ändra din coachstil bör du göra små tweaks när du arbetar med varje spelare, så att du får det bästa av dem, vilket till slut kommer att gynna hela laget.

Men för att lära känna dina spelare framgångsrikt triggers behöver du kommunicera med dem först.

Gör varje träning viktig
Inte bara öva tillåter dem att lära sig vad som händer under ett spel, men i en kontrollerad miljö kommer de också att vara mindre benägna att skada. Dessutom ger övningen en strukturerad inställning för att förbättra konditioneringen. Spelare brukar inte ta på sig själva för att bygga upp deras kardio, som coach är det ditt jobb att se till att laget är i spelkondition. Det bästa stället att uppnå detta är övning.

Att vara i spelform hjälper individer att känna sig mer självsäkra i sina färdigheter. Trötthet orsakar slarvig prestanda.

Efter varje träningspass bör ditt lag gå som bättre spelare än de var när de vaknade första på morgonen. De som övar hårt kommer att kämpa ännu hårdare under matchen, för att de kommer att veta hur mycket ansträngning de har investerat i det, och de kommer inte att låta segern glida genom sina fingrar lika lätt.

Uppmuntra ditt lag
Efter att ha använt alla tips ovan är det enda som finns kvar för dig att göra som tränare, en tro på ditt lag och varje enskild spelares förmåga. Professionella är mer självsäker, så de behöver inte så mycket empowerment, men om du coachar yngre spelare kan det vara bara det de behöver för att göra betydande framsteg.